Subscribe RSS

Meneliti jejak-jejak yang telah dilalui selama melibatkan diri dalam medan yang penuh dengan pahit manis ini, sungguh, seribu satu rasa yang timbul. Dengan jadual padat disemester terakhir ini, lebih-lebih lagi disaat-saat sentuhan terakhir taklifan ini, sebenarnya seolah-olah tidak punya waktu untuk review langkah-langkah lalu. Cuma hati terkadang memberontak ingin dilayani seketika. Terlalu sering diabaikan kebelakangan ini.

Sekembali dari program terkini, teringat semula peristiwa paling menyentuh semasa program Muslim Intensive Training 09 cuti semester yang lalu. Ayat yang sama, saya luahkan kepada seorang peserta yang mengadu.

Dalam slot penghayatan dimalam terakhir program MUSLIM siri 3 tersebut, terimbas kenangan masa diri ini yang menjadi peserta program, menitikkan air mata diiringi azam menggunung dimalam penghayatan. Tak tau kenapa tidak seperti selalu, kali ini, saya tidak berapa berminat untuk mendampingi peserta yang sedang koreksi diri, biarkan masing-masing dengan dialog pribadi dengan diri sendiri. Sejujurnya diri saya sendiri tengah mengambil ruang untuk koreksi diri secara tidak langsung memandangkan kurangnya ruang mendapat input secara langsung kini. Lantas azam untuk program kali ini, 2 dalam 1, fasilitator dan peserta secara tidak langsung. Mudah-mudahan Allah beri ketenangan pada diri.

Dalam keheningan suasana dewan malam itu, Seorang peserta menoleh kebelakang dan memanggil saya. Saya menghampirinya, dengan muka yang cemas dia memberitahu,

"Akak, saya risau"
"Kenapa?" saya bertanya dengan dahi yang berkerut. Kenapa tidak, hampir semua peserta dalam dewan itu sedang menangis teresak-esak, paling kurang pun air muka sedih penuh keinsafan. Tapi adik yang seorang ini, muka cemas yang sungguh berbeza.

"Saya tidak rasa apa-apa" luahnya. menambahkan lagi kerutan di dahi saya.
Saya merenung wajah peserta tersebut inginkan penjelasan lanjut.

"Semua kawan-kawan dalam dewan ini sedang sedih, muhasabah diri, tapi saya tak rasa apa-apa, saya risau"

Saya tergamam seketika dengan penjelasannya. Spontan saya bertanya padanya,
"Nak berbual dengan akak kejap?" Dia hanya mengangguk.
"Mari kita keluar" saya mengambil keputusan untuk membawanya keluar dewan.
"Adik ada masalah?"
"Tidak ada, masalah saya saya tidak rasa apa yang kawan-kawan lain rasa"
"emm.." saya mencari-cari point yang sesuai untuk mengetahui masalahnya. saya yakin pasti ada sebabnya.
"Adik ada masalah dengan ibu bapa?" saya menduga. Slot penghayatan yang dihubungkaitkan antara hubungan anak dengan ibu bapa itu mungkin penyebabnya.
Dia menggeleng.
"Saya pernah lalui satu slot motivasi di sekolah, cukup dengan satu video ibu melahirkan anak yang ditayangkan tadi sudah membuatkan saya menangis teresak-esak. Tapi, malam ini, saya hairan akak. Dengan sekian banyak yang abang fasilitator berikan, saya tida mampu merasa apa-apa. Saya risau."

Dia menerangkan dengan muka cemas yang sungguh mematikan akal saya ketika itu. Sejujurnya selama terlibat dengan program-program seumpama ini, saya tidak pernah berjumpa dengan kes peserta mengadu seperti ini. Hampir setengah jam saya berbual dengannya, saya cuba berbual tentang keluarganya untuk mendapatkan maklumat asas latar belakang keluarganya, ternyata dia datang dari keluarga yang baik. Dan dia mengakui yang dialah yang paling bermasalah dalam keluarganya akibat dari pengaruh rakan-rakan sebanyanya. Itu pengakuannya sendiri.

Dia bukan tidak sedar, dia mengaku semua tentang kesalahan, demi kesalahan yang dia lakukan tanpa berselindung dari saya.
Saya terdiam kehabisan ayat bila dia sekali lagi mendesak saya,

"Kak Mahira, tolong saya. Kenapa saya tidak dapat rasa apa-apa"
Saya merenungnya,
"Hidayah Allah telah ditarik daripada saya kah akak?"
Saya tidak mengangguk dan juga tidak menggeleng.

Saya terasa pelik, jika benar hidayah bukan milik adik peserta tersebut, maka rasa cemas yang mendesaknya berjumpa dengan saya itu istilahnya apa pula.

Saya tidak pernah sampai hati meninggalkan adik-adik peserta dengan keadaan yang buntu begitu. Tapi saya juga hampir mati akal setelah lama berbual dengannya, dia mengangguk faham dengan setiap apa yang saya cuba jelaskan, tetapi di penghujungnya, dia tetap mendesak saya

"Macam mana ni akak, saya risau. Tolong saya , saya tidak rasa apa yang sepatutnya saya rasa."

Akhirnya, saya tidak tahu dari mana sumber fikiran saya ketika itu, dengan nada rendah saya berkata padanya

"Mintalah pada ALLAH dik, 'ketenangan' itu bukan akak yang punya" dia merenung saya.
"Kalaulah milik akak, akak dah bagi pada adik sekarang" Dia masih merenung saya.

Sebetulnya ketika itu saya perlu berada dalam dewan, adik-adik peserta kumpulan saya pasti tercari-cari fasilitator mereka.
Tapi, saya meminta adik tersebut mengambil air sembahyang, saya memanggil kak Misnah sekali, dan kami berjalan seiringan ke Surau... bersambung...


SrikandiMuda...

Category: | 1 Comment

1 comments to “"Minta lah padaNYA... Sebab 'ketenangan' bukan akak yang punya..."”

  1. salam ya ukhti...
    baik wacana ni...
    sebenarnya ALLAH telah beri dia hidayah yakni dia sedar yg dia tk spt sahabat2 nya yg lain rasa dlm situasi t'sbt... hanya ALLAH lg maha mengetahui... waallahuaklam...
    wslm