Subscribe RSS

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung...

Insan-Insan Yang Pernah Mentarbiahku di Beach Campus.

"Mana untuk akak2?" pertanyaan yang mengundang seyumanku.
Agaknya jika ada orang yang melihatku di hadapan PC ni, mesti rasa pelik tiba2 senyum sendiri. Membaca YM dr akak (boleh la di kira akak, bru jak jd tua hehehe) cik mek klate.

"Takut nak dedikasi untuk akak2"... jawapanku sudah pasti membuatkan akak yg pernah menjadi naqibahku itu berkerut dahi. Namun, kuyakini dia memahami maksud tersirat yang ku selitkan dalam jawapan bersahaja itu.

Menjejakkan kaki di beach campus ini, lebih kurang hampir 2 tahun yang lalu, satu pengalaman luar jangka yang ku kira akan menjadi permata pengalaman berharga dalam kamus hidup yang pastinya akan ku kongsikan kepada penyambung2 mata rantai perjalanan yang panjang ini. Tidak ingin aku ceritakan di sini kisah2 tersebut. apa yang ingin ku coretkan adalah berkisarkan insan-insan yang telah mentarbiyahku di pulau ini.

Perkenalan pertama di pantai pohon batu merangkap pelajaran pertamaku di sini. Minda yang kukira sudah cukup bersedia untuk ditrain dengan corak baru itu rupanya tersalah bersedia. :) Lain perkara yang kujangka, lain pula yang terjadi. hikmahnya cukup banyak kurasa kini. Melihat raut wajah senior2 ajk program itu yang kebanyakan nya baru pertama kali ku jumpa kecuali beberapa orang yang memang dah kenal sebelum ni, ku letakkan satu harapan, akan ku kaut segala ilmu dan pengalaman dari antum untuk menjadi aset langkah ini.
"Keadaan di sana berbeza." pesan salah seorang sahabatku dalam satu latihan persediaan menghadapi alam kampus. mahu sahaja aku menyatakan betapa tidak puas hatinya aku dengan kenyataan berulang kali mereka2 yg sudah merasai alam kampus itu. Asyik2 keadaan berbeza. Apa juga masalahnya sangat. yang penting kita faham dasar, tak kan lah boleh terlepas. minda cetek ku pada masa itu membuat kesimpulan mudah.

Rupanya begini.. itu sahaja jawapan pendek dan padat yang kusimpulkan bila aku mula merasai alam kampus. Bukan pengalaman itu yang ingin aku ceritakan lanjut di sini..

insan-insan yang telah mentarbiyyahku di sini,

naqibah2 ku yang kukira-kira dalam 4 orang yang masing2 dengan pembawaan tersendiri. Ingin sahaja aku mengaut semua ilmu yang mereka ada. dan yang paling penting adalah semangat belajar dan mengajar cukup luar biasa ku perhatikan. mesti ada yang memandang sinis kenyataanku ini, tapi, serius, aku bukan main-main. semangat yang mereka paparkan untukku dan rakan-rakan sehalaqah ku, cukup aku kagumi. mungkin ya, dari sudut ilmu, pengalaman, masing2 sama-sama belajar, tapi, semangat kesungguhan keempat-empat org naqibahku cukup mencabar semangatku, untuk aku terjemahkan kepada adik2 usrahku akan datang dan yang berada nun di bumi bertuah sandakan. :) Tidak dinafikan terkadang dapat kukesan sedikit pudar semangat itu, dan pada detik itulah hatiku gusar. Aku ingin melihat insan-insan yang mentarbiyahku ini terus dan terus bersemangat.

Insan-insan yang mentarbiyahku di sini,

Seperkara yang paling aku tidak senangi bila mereka seolah-olah mengangkat sepanduk, "kami tidak mampu", ''kami tidak layak". "Siapalah kami",. Siapa yang menentukan layak tidak layaknya? mampu tidak mampunya? aku tidak bersetuju dengan kenyataan mana-mana pihak yang mengatakan tahap kemampuan kami memang begini. tidak sama sekali. aku cukup kagumi kalian dalam keadaan tekanan yang sangat dasyat, langkah masih mampu diatur kemas. Aku sendiri tidak tahu mampukah bertahan dalam tekanan sebegitu. Kalaupun antum/na tidak ingin mengakuinya, itulah hakikat yang aku lihat.
Aku hanya bersetuju bila ayat itu di ubah kepada, "kami tidak mahu". Kalau memang tidak mahu. aku akui memang sekadar itu sahaja lah. Perkara yang paling aku tidak senangi adalah rendah diri yang tidak bertempat, yang mencantas habis segala potensi yang ada.

Insan-Insan yang mentarbiyahku di sini,

Perkongsian ilmu dan pengalaman daripada senior2 yang mula-mula mengalu-alukan kehadiranku dalam keluarga besar ini cukup aku segani. satu penghargaan di luar jangkaanku bila mereka letakkan kepercayaan sehingga tahap itu. dan atas titik permulaan itu, ingin ku rakam setinggi-tinggi terima kasih atas kepercayaan antum yang menjadikan permulaan itu cukup manis dengan keadaan semangat yang masih berkobar-kobar...
ingin ku titipkan salam kasih sayang buat mereka yang kebanyakannya sudah pun terjun ke medan yang pastinya lebih mencabar, dan aku sangat mengalu-alukan talian hayat, yang tidak putus-putus untuk menyalurkan segala bentuk perkongsian ilmu dan pengalaman dari kalian semua.

Besarlah harapan daripada insan kerdil yang pernah mendapat sentuhan tarbiah daripada antum/na agar satu hari nanti dapat ku dengar antum/na lah menjadi sebaik2 insan yang di mana pun dicampakkan maka memberi manfat kepada insan lain.

Ahli Keluargaku sekalian


ingin ku nyatakan kepada kalian ada satu perkara yang sangat aku kesali dalam kalangan kita semua adalah ketelusan. aku tidak menujukan kepada mana-mana pihak secara khusus, tapi, perkara ini kurasakan secara menyeluruh termasuk diri ini sendiri. Bahasa paling mudahnya, kita belum menjadi keluarga yang saling menampung, saling mencurahkan kasih tanpa syarat. segala-galanya masih perlu bersyarat. tidak kira lah apa pun syaratnya, apapun dasarnya yang penting bagi kita masih perlukan syarat untuk menampung, perlukan syarat untuk mengasihi dan menyayangi.

Maaf, mungkin ini agak sakit untuk kita sama-sama terima,

dia naqibahku, dia anak usrahku, dia selajnahku, dia pengarah program, dia pengerusi lajnah, dia peneraju kepimpinan, dia pimpinan tertinggi, dia ahli di bawahku,. syarat syarat untuk kita saling menampung...

maka jika syarat ini hilang, lesap, maka lesaplah sekali kasih sayang, dan kesungguhan kita untuk saling memberi dan menerima???

Jika dia bukan lagi anak usrah, buka lagi kepimpinan, bukan lagi pengerusi lajnah atau apa2 sahaja syarat yang hilang, maka perlukah berubah kasih sayang keakraban kita?

Ingin aku tutup persoalan ini untuk kita sama-sama fikirkan. mungkin untuk menjadi titik rujukan kita, lihat sahaja ibu yang mengandungkan kita, seteruk mana pun anak-anaknya, jahat mana pun, nakal mana pun , dia tetap mencurahkan kasih tanpa syarat yang luar biasa... menerima sadaanya segala kondisi...walaupun anak itu dah besar panjang dan semakin melupakannya. bagaimana kita boleh mengimplimentasikan kasih ibu tanpa syarat dalam kehidupan Family kita ini?


Insan- insan yang pernah mentarbiyahku di sini,
Sahabat- sahabiah seangkatan,
Adik-adik harapan penerus langkah ini,

ingin aku nyatakan di sini, bahawa, selain Family kita di kampung,
kita ada satu family besar seantero dunia yang kasih sayang dan ambil berat mereka pada kita dasarnya akidah pada al-Khaliq... maka sediakan diri dengan segenap ketelusan, untuk menjadi ahli keluarga ini, yang suka dan duka kita akan dirasai bersama. andai masih ada dalam fikiran kita ingin sakit sendiri, ingin senang sendiri, maka, kita sebenarnya belum bersedia.

Diri inilah yang paling perlu bermuhasabah...


p/s maaf jika penulisan kurang difahami... :)

SrikandiMuda...

Category: | 4 Comments

4 comments to “Dedikasi Khas 2”

 1. salam perjuangan buat ukhti..

  semoga Allah melimpahkan hidayahNya di atas setiap penulisan dlm blog yang berwarna hijau ni, sejuk jak mata memandang, apatah lagi setelah membaca isi2nya..

  ana cukup terharu di atas penulisan ukhti pada kedua-dua dedikasi ini..
  terima kasih yang tak terhingga di ats keterbukaan ukhti utk berkongsi segala suka duka sepanjang berada di kal..
  Alhamdulillah ats ketetapanNya..
  bukan mudah untuk kita zahirkan segalanya apa yg ada di dlm hati untuk tatapan umum..
  ana cukup terharu dgn ketelusan ukhti ini..
  semoga dgn apa yg ukhti telah rungkaikan di dlm kedua-dua penulisan ini dapatlah kita semua menggarap msg yg cuba disampaikan agar kita semua menjadi satu FAMILY yg wujud di bwh satu BUMBUNG demi mencapai matlamat yg kita semua idam2kan iaitu al mautu fisabilillah asma' amanina..

  wassalam..

 1. salam perjuangan kembali...

  penulisan ini difikirkan 2 ,3 kali sebelum di tulis, di edit 2,3 kali sebelum di publish, di preview 2,3 kali sebelum di 'view' kepada insan lain. dan di baca semula 2,3 kali selepas dinukilkan...

  kerana ana yakin setiap ahli keluarga yg membacanya pasti meneliti tiap baitnya. ana tidak mahu ada bait2 yang boleh mencipta 'gap' antara kita, dan jika sekiranya ada, maafkan ana,..

  menukilkan sesuatu yg bersifat pribadi untuk tatapan umum, memang bukan jiwa ana, dan pstinya sahabat2 lma cukup tahu. tp, segala pendedahan dan penceritaan kpd semua family, apa sahaja bentuk perkongsian, ada sesuatu yg ana ingin disalurkn mungkin terlalu bersifat tersirat itu yang ramai kurang dan salah mengerti sebelum ini...

  segalanya atas formula mudah 'what u give u get back',.

  semoga Allah meredhoi...

 1. Salam budi...

  Saya suka 'memberi' komen dalam blog ini. Suka mengongsikan sesuatu dalam setiap nukilan yang diberikan.

  Melihatlah sesuatu dengan hati, memandanglah sesuatu dengan hati, menilailah sesuatu dengan hati, berfikirlah sesuatu dengan hati. Semuanya dengan hati.

  Kongsilah sesuatu dengan hati kerana pertautan keluarga itu dengan hati. Ya, mungkin kerana jurang kemesraan, jurang bergerak kerja, jurang pemahaman tentang sesuatu kerana di hatinya ada masalah. Kerana di hatinya ada sangsi. Kerana hatinya masih belum kental untuk berhadapan dengan dugaan yang menghalang.

  Srikandi muda,
  Hati itu raja. Hati itu yang memandu akal untuk membuat keputusan. Hati itu jugalah yang akan menilai setiap benda yang kita hadapi, kita rasai dan kita lalui. Maka didikan berterusan kepada hati itu penting. Sebab di situlah terpancarnya keikhlasan dalam setiap yang dilakukan.

  Maka hati yang sirna akan menghasilkan segala yang baik. Segala yang bagus dan hasil yang 'tip-top.

  Saya melihat entri banyak yang di'dedikasi'kan kepada sahabat. Ada harapan yang tersembunyi untuk sahabat. Sahabat yang telah dianggap keluarga yang besar. Generasi berkurun lima. Ya, siapa lagi yang dekat menggantikan keluarga yang jauh melainkan sahabat di kampus. Perkukuh ukhuwah, hindari talam bermuka. InsyaALLAH ada baroqah dalam berjuang.

  Sekadar pandangan.
  http://www.kembara-budi.blogspot.com

 1. salam... tarbiah itu hanya wasilah... Tapi gerak kerja itu lah yang menjadi medan perjuangan kitas